ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Οι πληροφορίες ανανεώθηκαν στις 07/06/2022

ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

1. Πρόγραμμα “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”, περιόδου 2021 – 2022

logo_enarmosisis

Στόχος της Δράσης- Προγράμματος, είναι η ισότιμη πρόσβαση στην εργασία, με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών και  νηπίων αλλά και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία, σε αντίστοιχες δομές, βοηθώντας οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Στα  ωφελούμενα άτομα  χορηγείται «Αξία Τοποθέτησης» (Voucher).

Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης (Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ.Ε.Δ.Β.Μ.)  και τα 13 Π.Ε.Π. (Π/Υ: 280.000.000 €) και από εθνικούς πόρους.

Η ΕΕΤΑΑ, είναι ο  δικαιούχος φορέας υλοποίησης του προγράμματος, για 12η συνεχόμενη χρονιά (από το 2010), την παρακολούθηση – πιστοποίηση φυσικού αντικειμένου, την πληρωμή φορέων, την πιστοποίηση του οικονομικού αντικειμένου, τη διενέργεια επιτόπιων & διοικητικών επαληθεύσεων σε φορείς.

Για κάθε ετήσιο κύκλο – Πρόγραμμα  εκδίδει Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς τους ενδιαφερόμενους.

Για τον κύκλο πρόσκλησης της περιόδου 2021 – 2022, που ολοκληρώνεται στις 31.7. 2022, η ΕΕΤΑΑ  έχει θέσει, για πρώτη φορά, σε εφαρμογή ένα εντελώς νέο σύστημα παρακολούθησης της παρουσίας των παιδιών ή ατόμων με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν υπηρεσίες από τους Φορείς/Δομές του Προγράμματος, το οποίο αφενός διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την αξιοπιστία των τηρούμενων στοιχείων και αφετέρου αυτοματοποιεί τις σχετικές διαδικασίες διαχείρισης, με αποτέλεσμα την δραστική αύξηση της αποδοτικότητας του συστήματος παρακολούθησης και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας ανθρώπινου λάθους.

2. Πρόγραμμα «Οικονομική Στήριξη Οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας», περιόδου 2021 – 2022»

logo_prosxolikh

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,  στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 35 του ν. 4704/2020, για την ενίσχυση της παιδικής προστασίας, υλοποιεί πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αφορά στην παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών και νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, με σκοπό την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής  και  την ενίσχυση της παιδικής προστασίας.

Χρηματοδοτείται από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Π/Υ: 30.000.000 €).

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α., είναι υπεύθυνη υλοποίησης και πιστοποίησης φυσικού – οικονομικού αντικειμένου μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Εργασίας & ΚΥ και το Υπουργείο Εσωτερικών .

Για τον ετήσιο κύκλο 2021 – 2022, εξέδωσε  Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς τους ενδιαφερόμενους και η υλοποίηση του Προγράμματος ολοκληρώνεται στις 31.7.2022.

Δείτε το σχετικό video

3. Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΒσΣ)

Το “Βοήθεια στο Σπίτι” αποτελεί πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Εξασφαλίζει την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση, την παραμονή στο φυσικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Υλοποιείται αποκλειστικά με ευθύνη των δήμων. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στο σπίτι των πολιτών.

Σήμερα, λειτουργούν περισσότερες από 845 δομές μέσα από 281 φορείς «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το 2012 έως και σήμερα από την  ΕΕΤΑΑ, αποκλειστικά με εθνικούς πόρους, μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων, αρχικά μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) και της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε και από το 2018 αποκλειστικά με πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι υποχρεώσεις της Ε.Ε.Τ.Α.Α. σύμφωνα με την ισχύουσα προγραμματική σύμβαση επικεντρώνονται:

  • στην καταγραφή και διαχείριση των δεδομένων σχετικά με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα
  • στη συλλογή και ταξινόμηση στατιστικών στοιχείων για την εκτέλεση του έργου.
  • στην εκπόνηση ενημερωτικών οδηγιών – κατευθύνσεων, με πληροφορίες προς τους φορείς για την πληρωμή τους από το πρόγραμμα.
  • Τη διάθεση των ποσών που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 153 του ν. 4483/2017 (ΦΕΚ 107/Α/31.07.2017), για την οικονομική στήριξη των φορέων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Δεδομένου της εφαρμογής του άρθρου 91 του ν.4583/2018  για την ένταξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ ά βαθμού και στελέχωση αυτών με μόνιμο προσωπικό, η ΕΕΤΑΑ θα υλοποιεί το Πρόγραμμα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ένταξή του στους ΟΤΑ.

Η  παρούσα Προγραμματική Σύμβαση για την πληρωμή των φορέων έχει διάρκεια έως 31.12.2022.

4. Πρόγραμμα «Ενίσχυση / Προώθηση των Υπηρεσιών Διαμεσολάβησης Μεσολάβησης σε Κέντρα Κοινότητας (ΚΚ) / Κέντρα Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) στους Δήμους»

Σκοπός του Προγράμματος είναι

  • η ενίσχυση των υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης σε Κέντρα Κοινότητας (ΚΚ) /Κέντρα Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) που παρέχονται από τους ΟΤΑ Α’ βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών,
  • η παροχή πληροφοριών προς τους μετανάστες, αιτούντες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας,
  • η διευκόλυνση της επικοινωνίας τους με το Κέντρο Κοινότητας, τους δημόσιους οργανισμούς ή με άλλους τοπικούς φορείς/δομές, και
  • η υποβοήθηση δημιουργίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών των μεταναστευτικών/προσφυγικών κοινοτήτων και της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη των αρνητικών στερεοτύπων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Χρηματοδότηση: Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη», «Αττική», «Δυτική Ελλάδα», «Ήπειρος», «Θεσσαλία», «Κεντρική Μακεδονία», «Κρήτη» και «Στερεά Ελλάδα», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Φορέας Πολιτικής: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Φορέας Υλοποίησης: Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε.Τ.Α.Α.

  • προσέλαβε τριάντα επτά (37) Διαπολιτισμικούς Μεσολαβητές, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο και την προβλεπόμενη από το ΑΣΕΠ διαδικασία προσλήψεων, για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας.
  • υλοποίησε Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών για την κατάρτιση των Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών (Μάϊος 2021) και,
  • υλοποίησε διαδικτυακό Πρόγραμμα Κατάρτισης των Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών πριν την τοποθέτησή τους στα Κέντρα Κοινότητας(ΚΚ) /Κέντρα Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) των Δήμων (Ιούλιος 2021).

Οι προσληφθέντες Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές αφού ολοκλήρωσαν επιμορφωτικό κύκλο στη διαπολιτισμική μεσολάβηση, από τις 2/8/2021 ανέλαβαν τα εργασιακά τους καθήκοντα στα Κέντρα Κοινότητας/Κέντρα Ένταξης Μεταναστών 35 Δήμων της χώρας.

5. «Προγραμματική Σύμβαση για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας»

Η πρόληψη αποτελεί μία από τις βαθμίδες προγραμματισμού της αντιμετώπισης της εξάρτησης από ουσίες. Τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, ως εγκεκριμένοι οργανισμοί  για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης, συμβάλλονται με τον ΟΚΑΝΑ και αποτελούν τον κύριο φορέα υλοποίησης αυτών ανά τη χώρα σε συνεργασία με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την Πρόληψη των Εξαρτήσεων, παρέχεται ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο που προάγει την παροχή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής με γνώμονα την ανταπόκριση  στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για την αντιμετώπιση του ζητήματος της χρήσης των ναρκωτικών και των ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και κάθε είδους εξάρτησης, μέσα από την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, με επίκεντρο τον νέο άνθρωπο, την οικογένεια και το περιβάλλον του.

Σκοπός – αντικείμενο  της Προγραμματικής Σύμβασης:

  • Η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στον τομέα της πρόληψης και η ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων με βάση την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα.
  • Η απρόσκοπτη και προσήκουσα επιτέλεση της αποστολής των Κέντρων Πρόληψης καθώς και η εναρμόνιση της λειτουργίας τους με τις εκάστοτε εθνικές και διεθνείς πολιτικές με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου τους.
  • Η κάλυψη των αναγκών της χώρας στον τομέα της πρόληψης με την ενίσχυση των υφιστάμενων Κέντρων και την ίδρυση νέων.
  • Ο σχεδιασμός και υλοποίηση αξιόπιστων προγραμμάτων πρόληψης κατά της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και κάθε είδους εξαρτήσεων (π.χ. τζόγος, διαδίκτυο), μέσα από ενδεδειγμένες κατά περίπτωση δράσεις, με σκοπό την περαιτέρω ισχυροποίηση της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Υλοποιείται μέσω Προγραμματικής Σύμβασης. Εμπλεκόμενοι φορείς είναι το  Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε.

Η ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση έχει διάρκεια έως 31.12. 2027.

Χρηματοδοτείται κατά 50% από το Υπουργείο Υγείας και κατά 50% από το Υπουργείο Εσωτερικών.

 Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. αναλαμβάνει την καταβολή των ποσών προς τα Κέντρα Πρόληψης, για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

 6. Έργο «Αναβάθμιση και λειτουργία βάσης δεδομένων των ωφελουμένων του δικτύου δομών πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας κατά των γυναικών»

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε. σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.), δημιούργησε και λειτουργεί Βάση Δεδομένων για την τήρηση, παραγωγή και επεξεργασία στοιχείων που αντλούνται από το Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Το Δίκτυο Δομών δημιουργήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) και λειτουργεί σε ολόκληρη τη χώρα αποσκοπώντας στην παρακολούθηση, πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Το Δίκτυο Δομών περιλαμβάνει:

α) 43 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών

β) 20 Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους,

γ) την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Η ΕΕΤΑΑ, ως δικαιούχος του Έργου λειτουργεί, αναβαθμίζει και υποστηρίζει  τη Βάση Δεδομένων στους servers της, η οποία συνδέεται με τις δομές του δικτύου και τροφοδοτεί τη Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. αλλά και τους εποπτευόμενους από αυτή φορείς, σε μόνιμη και έκτακτη βάση, με έγκυρα και επίκαιρα στατιστικά στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνουν τη χάραξη πολιτικών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Η Βάση Δεδομένων ενημερώνεται καθημερινά από πιστοποιημένα στελέχη του Δικτύου Δομών που έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020» και έχει διάρκεια έως το 2023.

7. Πιλοτική εφαρμογή της Δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Στόχος του Έργου είναι η προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, μέσω της εναρμόνισης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής των εργαζόμενων γονέων ή των γονέων σε αναζήτηση εργασία και η υποστήριξη της πρόσβασης και της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Αντικείμενο του Έργου αποτελεί η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας σε βρέφη και νήπια από δύο μηνών έως δύο ετών και έξι μηνών, μέσω χορήγησης «Αξίας Τοποθέτησης» (voucher) στα ωφελούμενα πρόσωπα, προκειμένου να απασχολούν ενταγμένες/ους στο Μητρώο Επιμελήτριες/τές, για τη φροντίδα του/των παιδιού/παιδιών τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους ή της αναζήτησης εργασίας.

Η πιλοτική εφαρμογή του έργου υλοποιείται σε αντιπροσωπευτικές γεωγραφικές περιοχές ανά Περιφέρεια της χώρας, με βάση δημογραφικά και γεωχωρικά κριτήρια, που αφορούν στις τοπικές ανάγκες για κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων και στην προσφορά υπηρεσιών από Επιμελητές/τριες, με γνώμονα την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την καθολική εφαρμογή του, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 -2027.

 Πιο συγκεκριμένα, η πιλοτική εφαρμογή υλοποιείται στους ακόλουθους Δήμους:

Α/Α ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
1. Αβδήρων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
2. Αγίων Αναργύρων Αττικής
3. Αμφιλοχίας Δυτικής Ελλάδας
4. Ανατολικής Σάμου Βορείου Αιγαίου
5. Άνδρου Νοτίου Αιγαίου
6. Αποκορώνου Κρήτης
7. Βέλλου-Βόχας Πελοποννήσου
8. Βοϊου Δυτικής Μακεδονίας
9. Βόρειας Κέρκυρας Ιονίων Νήσων
10. Βόρειας Κυνουρίας Πελοποννήσου
11. Γόρτυνας Κρήτης
12. Δίου – Ολύμπου Κεντρικής Μακεδονίας
13. Εμμανουήλ Παππά Κεντρικής Μακεδονίας
14. Εορδαίας Δυτικής Μακεδονίας
15. Ευρώτα Πελοποννήσου
16. Ικαρίας Βορείου Αιγαίου
17. Ιστιαίας Αιδηψού Στερεάς Ελλάδας
18. Καβάλας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
19. Καρπάθου Νοτίου Αιγαίου
20. Κρωπίας Αττικής
21. Λεβαδέων Στερεάς Ελλάδας
22. Μάνδρας – Ειδυλλίας Αττικής
23. Μαντουδίου  –Λίμνης –Αγίας Άννας Στερεάς Ελλάδας
24. Μυκόνου Νοτίου Αιγαίου
25. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Νοτίου Αιγαίου
26. Ορεστιάδας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
27. Παλαμά Θεσσαλίας
28. Πηνειού Δυτικής Ελλάδας
29. Πρέβεζας Ηπείρου
30. Ρήγα Φεραίου Θεσσαλίας
31. Σάμης Ιονίων Νήσων
32. Σουλίου Ηπείρου
33. Σύρου-Ερμούπολης Νοτίου Αιγαίου

 

Για το σκοπό αυτό, έχει δημοσιευθεί από τη Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς υποψήφιες/ους επιμελήτριες/ές για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου να εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητριών/ών.

Αναμένεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τα δυνητικά ωφελούμενα πρόσωπα.

Δικαιούχος του Έργου είναι η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) και συνδικαιούχοι του Έργου είναι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε.) Α.Ε. ως προς την ανάπτυξη, συντήρηση και τεχνική υποστήριξη του Πληροφοριακού Συστήματος και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε. στη δημιουργία και λειτουργία ΗelpDesk και στην πληρωμή των ωφελουμένων προσώπων.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. για την υλοποίηση του έργου  έχει στελεχώσει  Help Desk, το οποίο λειτουργεί στους χώρους της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. και υπό την καθοδήγησή της υποστηρίζει καθημερινά τις/τους υποψήφιες/ους επιμελήτριες/ές και εν συνεχεία τα δυνητικά ωφελούμενα πρόσωπα.

TOP

Αναζήτηση